Natuurinclusief
Hof van Clarenborg wordt natuurinclusief. Dat betekent dat mens en dier straks naast elkaar wonen. Zo worden de platte daken van woningen en bergingen voorzien van groen, daarmee werkt het mee aan de biodiversiteit. In de gevels van gebouwen komen ingebouwde nestkasten. De bestaande en nieuwe oevers zijn aantrekkelijk voor vele diersoorten en fungeren daarnaast als natuurlijke beschutting. Op enkele plaatsen worden er nestvoorzieningen opgenomen in de oevers voor bijzondere diersoorten. En voor jong én oud komt er een groene binnenhof waar kinderen kunnen spelen en waar buren elkaar kunnen ontmoeten. In dit groene binnenhof komen fruitbomen te staan en wordt er een steenstapelmuur gerealiseerd voor insecten.

Circulariteit
Hof van Clarenborg streeft naar circulariteit. De afvalstromen tijdens de bouw worden gehalveerd en ruim 91% van het bouwafval is recyclebaar. Een mooi begin! Verder gebruiken we biobased materialen zoals hout voor kozijnen en modulaire prefab kapelementen met minimaal restafval, om zo de ecologische footprint van de woningen te verkleinen. Ook de openbare ruimte krijgt een circulaire invulling, o.a. met hergebruikte stenen tbv een steenstapelmuur en speelelementen van natuurlijke materialen zoals bomen.

Klimaatadaptie
In Hof van Clarenborg worden groen en water door de gehele wijk met elkaar verbonden. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de oeverzone als bufferings- en infiltratievoorziening. Daarnaast komen er in de wijk wadi’s die het overtollig regenwater van de daken en straten opvangen. Ook kleuren parkeerplaatsen hier groen door de toepassing van grasbeton elementen en kunnen bewoners zich aanmelden voor een slimme regenton. Ideaal om de tuin tijdens drogere periodes mee te bewateren.

Gezondheid & duurzame mobiliteit
Naast al deze duurzaamheidsmaatregelen, trekken we het groen ook letterlijk door in de wijk. Van bomen tot (bestaande) oevers en een natuurlijke speeltuin. De groene omgeving nodigt uit tot buiten zijn en biedt zo een gezonde, vitale leefomgeving voor jong én oud. Daarnaast is de auto eigenlijk overal te gast en staan de fietser en voetganger centraal. Zo stimuleren veilige fiets- en wandelpaden een tochtje naar de stad Breukelen of het buitengebied.
